Pagina principala
Sistemul informatic
C.A.S. Olt
Venituri/Cheltuieli
Declaratii avere
Dotari Spital
Proiecte in derulare
Contact
Management si Structura
Ambulatoriu Spital
Sectii Clinice
Laborator Analize Medicale Ambulatoriu
Despre noi

Despre noi
Scurt Istoric
1916   Spitalul s-a marit si si-a extins activitatea aducand foloase imense populatiei municipiului Slatina
     
1920   A fost numit primul medic secundar in acest spital
     
1928   Se infiinteaza doua sectii: sectia chirurgicala si cea medicala cu 80 de paturi si patru medici
     
1930   S-a creat postul de medic radiolog
     
1931   S-a marit numarul de paturi pana la 100 si s-a facut personal bugetar format din 28 de persoane
     
1937   A crescut numarul de paturi la 120 cu un numar de 39 de oameni - personal bugetar
     
1940   Numarul de paturi a ajuns la 150 iar numarul personalului bugetar a crescut la 39
     
1943   La acelasi numar de paturi personalul bugetar a crescut, ajungand la 48
     
1948   Se schimba denumirea in Spital de Stat
     
1951   Numele sau devine Spitalul Unificat
     
1971   A fost infiintat Spitalul Judetean Slatina avand o capacitate de 1225 paturi
     
1976   Se infiinteaza pavilionul cu sectia Medicala
     
1987   Se inaugureaza cladirea Bloc Materno-Infantil
 
 
Se acorda asistenta medicala de specialitate pentru toti pacientii judetului Olt. De asemenea, aici se desfasoara activitatea didactica pentru pregatirea medicilor stagiari, medicilor rezidenti si asistentilor medicali.
 
PREZENTARE SPITAL

Spitalul din Slatina este unul din cele mai vechi din tara noastra. Ideea infiintarii unui Spital s-a nascut ca urmare a unei tragedii in familia boierului Ionascu Cupetu (moartea unicei fiice Rada). Este infiintat in anul 1792, cu 46 de ani inaintea Spitalului Brancovenesc din Bucuresti.

La inceput a functionat in chiliile din jurul bisericii, care aveau aceasta destinatie cu 15 paturi pentru bolnavi, cu un doctor platit cu 4000 de lei pe an din Fondul Ionascu, "cu un felcer, ingrijitori si oameni de serviciu trebuitori" (anafora epitropilor din martie 1800).

Pana in anul 1834 medicul prepara si medicamentele, deci facea si oficiul de farmacist; el era si doctorul orasului.
    Asezarea spitalului in chiliile bisericii a fost provizorie, Ionascu intentionand sa construiasca un local propriu pentru spital (19 februarie 1797 act semnat de Epitropii Radu Golescu, Vornicul ostirilor si de Vel Logofatul Constantin Filipescu).

In anul 1834 cand s-a construit "Eforia Scoalelor", spitalul n-a mai functionat in curtea bisericii si s-a mutat in "Casele Mandei Enasoaica", unde Eforia platea 500 lei chirie anual si cuprindea 15 paturi, avand felcer.


La 1852 gasim Spitalul mutat in casele lui Ilie Croitorescu cu o chirie de 800 lei anual, chestiunea constructiei Spitalului tergiversandu-se pana la 1860 cand s-a desfiintat Eforia si Fundatia Ionascu a trecut la Stat.
      Dupa lungi dezbateri in Parlament, in anul 1894 doctorul Alexandru Stancescu, medicul Spitalului pe atunci si fiind si Prefectul Judetului, a reusit sa obtina si sa puna in executie constructia unui local frumos de Spital, care a fost gata in anul 1896 dupa atatea peregrinari, reusind in felul acesta sa "impace sufletul lui Ionascu Cupetu si a sotiei sale Jupaneasa Neaga, care si-au dorit atat de mult Spitalul, pentru care si-au jertfit ultimele zile de viata si caruia i-au inchinat intreaga lor avere".

Spitalul a functionat cu 30 paturi, medic, subchirurg, intendent, moasa si personal de serviciu. Era compus din doua pavilioane (saloane mari cu cate 15 paturi), unul pentru barbati si altul pentru femei, legate printr-un coridor.

Dupa anul 1990 Spitalul Judetean Slatina parcurge noi etape in dezvoltarea activitatii medicale, infiintare de noi structuri de supraspecialitate cum ar fi: nefrologie, pneumoftiziologie, dializa, diabet, boli nutritie si metabolice, recuperare neurologica, endocrinologie, chirurgie toracica, o unitate de primire a urgentelor etc.

Reorganizarea serviciilor de primire la parterul cladirii centrale, o mai buna impartire si o noua compartimentare a serviciilor existente, firmele luminoase, modernizarea si dotarea la standardele Ministerului Sanatatii la sectiile: nefrologie, hemodializa, dializa peritoneala, unitatea primire urgente, camere de garda ortopedie, chirurgie; dotarea cu bronhoscop, endoscop digestiv, microscop operator oftalmologic, aparatura de biochimie hematologie la laboratorul analize medicale, dau o nota de performanta, modern.

Noua structura a Spitalului, Existenta de medici specialisti, structura complexa de specialitati medico-chirurgicale, completarea echipamentului de diagnostic si terapie, speram sa consolideze statutul unitatii de Spital general, capabil sa acorde asistenta medicala de specialitate, inclusiv pentru cazurile grave din judet care nu pot fi rezolvate la nivelul spitalelor locale.

Copyright SPJ Slatina 2013. Termeni si conditii Pagina principala | Management si structura | Ambulatoriu spital | Sectii clinice | Despre noi | Contact